Следвайте Гласове в ТелеграмСенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят
Коментари Харесай

Сенегал гони френските войници от страната, отказва се от франка

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Сенегалският министър председател Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, потвърждавайки, че дълготрайното наличие на френските войски е несъвместимо с желанието на западноафриканската страна за цялостен надзор върху нейните каузи, както и че 1/3 от Дакар е под окупацията на непознати войски.

Министър-председателят направи изявлението си на взаимна конференция с френския ляв политик Жан-Люк Меланшон в столицата на Сенегал, Дакар.

„ Повече от 60 години след нашата независимост… би трябвало да сложим под въпрос аргументите, заради които френската войска да вземем за пример към момента се възползва от няколко военни бази в нашата страна и въздействието на това наличие върху националния ни суверенитет и стратегическата ни автономност “, сподели Сонко, представен от Ройтерс.

В момента Франция има към 350 бойци в Сенегал, откакто през 2010 година стартира да редуцира контингента от 1200 души, основани там. Критиците осъждат наличието на войските като продължение на френското владичество над някогашната колония макар оповестяването на самостоятелност през 1960 година

Сонко, известен някогашен опозиционен водач, който стана министър председател, откакто определеният от него претендент за президент Басиру Диомайе Фей завоюва безапелационно изборите през март, съобщи, че няколко страни са дали обещание съглашения за защита на Сенегал.

„ Но това не оправдава обстоятелството, че 1/3 от региона на Дакар в този момент е окупирана от задгранични гарнизони “, сподели той.

Съседите на Сенегал – ръководените от военни Буркина Фасо, Мали и Нигер – се обърнаха към Русия за помощ в региона на сигурността, откакто изгониха френските войски. Трите западноафрикански страни упрекнаха някогашната колониална мощ във вътрешна интервенция и несправяне с джихадистките протести в района на Сахел след повече от десетилетие интервенции.

Уагадугу, Бамако и Ниамей също образуваха съюз на страните от Сахел и взаимно оповестиха през януари излизането си от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS). Военните държавни управления в тези три страни упрекнаха 15-членния районен блок, който от дълго време ги притиска да възстановят демократичното ръководство, че служи на непознати ползи и съставлява опасност за техните страни.

В речта си Сонко съобщи, че Сенегал ще задълбочи връзките си с държавните управления в Мали, Буркина Фасо и Нигер. „ Няма да изоставим нашите братя в Сахел и ще създадем всичко належащо, с цел да укрепим връзките ни “, съобщи министър председателят.

Той акцентира, че Сенегал, който споделя фиксирания към еврото франк със седем други страни, би предпочел гъвкава валута, която да помогне за повишение на конкурентоспособността на износа.

Нигер, Буркина Фасо и Мали също намекнаха за отвод от франка в интерес на обща валута, ход, който Ниамей назова „ стъпка отвън колонизацията “.

Източници: obektivno.bg, reuters.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР